På väg och på fötter

img_4192

Kandy, Sri Lanka

Sri Lanka är rent (ja ok relativt sett), vänligt och vackert. Så här på fjärde dagen av resan har vi hittills klarat av en trist dagisbacill, bestigning av klippa med uråldrigt palats, buddas tand, ett flertal ap-möten samt färd i tuktuk (se ovan).

Sri Lanka tog emot oss med gräddfil i passkontrollen trots att vi hade gjort fel med våra e-visum. Det ordnades dock på ett kick och den uteblivna hämtningen dök också upp efter ett litet samtal

Detta utspelade sig kl 2 på natten och efter en liten stunds sömn blev vi hämtade av en chaufför med minibuss som körde oss hela vägen till Habarana. Där softade vi på mest på verandan i vår trädkoja i sällskap av ekorrar och syrsor, med liten avstickare till lämningar av singalesiska fornstora dagar.

Igår besteg vi lejonklippan, Sigiriya. Världsarv – check! Ett palats från 400-talet  byggt på en 380 meter hög klippa med lodräta eller värre stup på alla sidor. Det var många trappsteg, lite läskigt och lite jobbigt. Men alla kom upp (Alex hade Vidar på ryggen). Utsikten var otrolig! Ner gick lätt som en plätt.

Efter lunch checkade vi av ett världsarv till, tempelgrottorna i Dambulla. Ännu fler trappsteg här, men vi var pigga i benen igen, speciellt Signe som önskade att berget skulle var ännu högre. Vid toppen var det av med skorna. Några farbröder vaktade dem mot aporna (som även är intresserade av mobiltelefoner). Templet består av fem grottor med hundratals buddor i alla former. Det är nåt visst med att gå barfota, buddhisterna och Ernst har en poäng där!

På vägen till Kandy råkade Julia hamna i ayurveda-skola, men annars gick det utan missöden.

Idag har vi gjort Kandy: marknad, buddas tand-tempel samt ett te-museum där man fick reda på vad de första tesmularmaskinerna kostade på 1800-talet men inget om de stora dragen som teindustrins betydelse för samhället eller så. Museibyggnaden var himla fin dock.

Marknaden var lite av en höjdpunkt. Vi höll för näsan vid den torkade fisken, köpte röda bananer, försökte förhandla pris på sidenscarves och fyndade souvenirer med glitter på.

img_4192
img_4192
img_4192
img_4192
img_4192
img_4192
img_4192