Vilda hästar

IMG_6370.JPG

Sydvästra Sardinien, Italien

Cavallini kallas de. Vilda ponnyer som håller till i naturreservatet Giara di Gesturi. Skyltningen var lika med noll. Och vägarna som pekades ut i Lonley Planet såg inte ut att användas särskilt flitigt, de höll på att tas över av vägrenens ogräs och nedrasade stenblock från de branta stupen vid sidorna. Vi åkte upp upp upp och fick tuta och skrika åt lata hundar för att de skulle masa sig av vägen. Men plötsligt stod en parkvakt framför oss och erbjöd hjälp och tips.
Kör hit. Gå hit. Där är hästarna.
Vi hoppade ur vår himmelsblå Fiat Panda och spåren var med ens mycket tydliga: små små hovavtryck i sanden och färsk dynga strösslad över stigen.
Bland korkekarna skymtade de typiska sardiska röda korna. Vi såg de nästan uttorkade sjöarna där hästarna samlas för att dricka i gryningen.
En grupp vandrare på väg åt andra hållet meddelade att de sett dem! Vandrarna hade sportiga hattar i jordfärger, kängor och ryggsäckar och sa att hästarna var två kilometer bort. Vår utrustning bestod i solskyddsfaktor, i och för sig faktor 50, sandaler och en tilltagande gnällighet som bättrades på med ett par skrubbade knän.
Vi fick bittert erkänna oss besegrade.
Som tröst fick vi varsin panini och citronläsk. Samt en guidad tur av ett fyratusenårigt byggnadsverk. Komplett med torn och trånga gångar.
Nu pustar vi ut i Cagliari. Imorgon utforskar vi stan.

IMG_6373.JPG

IMG_6372.JPG

IMG_6371.JPG

IMG_6374.JPG