Resa med (två) barn

IMG_6404.JPG

Alghero, Sardinien

Resa med ett barn är lätt. Resa med två barn har högre svårighetsgrad.
Med ett barn (särskilt ett litet) kan man göra massor av vuxengrejer. Bara det går att köra vagn eller bära med sig bebisen och luften eller ljudnivån inte är skadlig.
Ett större barn och ett mindre barn däremot, då blir det färre långa kafébesök och fler lekparker. Har man riktig tur kan dessa två dock låta sig kombineras.

Några osorterade erfarenheter:

Planera inte in för mycket och var inte tidsoptimist. Resulterar oftast i stressade och sura föräldrar.

Hyr lägenhet eller hus. Ni sköter er själva. Kan tvätta kläder, laga egen mat. Vi har haft en takterrass där det är festligt att äta middag.

Laga lokal mat. Även om ni lagar egen mat, hitta några lokala specialiteter och försök återskapa dem i hyrpentryt. Kul och förhoppningsvis gott!
Nivå två: Testa den lokala barnmaten. Här är det häst, parmesan och biscotti som gäller.

Köp med klistermärken pyssel till resan, särskilt om ni flyger lågprisbolag som inte delar ut saker till barn.

Marknad är kul för hela familjen. Man kan kolla in fula fiskar och krälande krabbor samtidigt som man handlar middag.

Säg ja till det du spontant säger nej till. Som att åka ett löjligt tåg och lyssna på en undermålig inspelad guide (Exempel: “Det här tornet är, till skillnad från de andra tornen, inte runt, utan sexkantigt”.) Det är kul att åka löjliga tåg.

Var beredd att vara lekkamrat åt ditt barn. Om man är borta några veckor kan det bli lite brist på andra barn. Vi har i och för sig haft med oss Mållgan-liknande Stella Cappuccino då och då. Men hon har inte fullt ut ersatt dagiskompisarna. Så vi föräldrar har hoppat och klättrat och lekt kurragömma och ritat och framför allt sprungit gata upp och gata ner i Algheros centro storico.

Smöra in er hos en lokal familj. Våra hyresvärdar är snälla och vi har två gånger fått hemlagad minestrone levererad till dörren och en gång blivit hembjudna till dem på trerätters lunch. Här blir barnen ett sätt att undvika pinsamma tystnader när de få fraserna alla förstår är slut. My little pony heter ju samma sak över hela världen.

Bra prylar:
Ståbräda till barnvagn. Vi investerade i en sån precis innan vi åkte hit. Bra köp! Har även i stor utsträckning utnyttjats som sittbräda till omgivningens munterhet. (Ingen som kommit på detta förut? Antagligen är det livsfarligt att sitta på såna här.) Gör i alla fall promenader möjliga. Bra när bentröttheten slår till. Rullar även över förväntan på kullersten.

Ipad med spel och filmer. Oj vad lata vi är. Men oj vad bra. Tack för allt Svampbob. Några HC Andersen-sagor från Spotify har också varit uppskattade.
Vi har även kollat en del på italienska barnprogram, men det har mest resulterat i en väääldigt lång önskelista till jul. Mycket tv-reklam till barn här.

Pysselbok. Rekommenderar “Pocketklotter på resan” (Tukan förlag). Bra reseformat och roliga pyssel.

Till sist:
Småbarn går verkligen hem i Italien. Det är “ciao bello”, “ciao amore” vart man än går. Alla gullar med bebisar: farbröder, servitriser, tonårspojkar. Ytterst tacksamt.

Resfakta:
Resenärer: Två vuxna och två barn, 8 månader och 4 år.
Resmål: Alghero, Sardinien.
Resans längd: Fyra veckor.
Boende: Lägenhet i gamla stan.
Aktiviteter i urval: Strand med bad och sandslott, utflykt med hyrbil till Cagliari, övernattning på agriturismo (bo på lantgård), båtutflykt med besök i Grotte di Nettuno (stalagmiter och stalagtiter), busstur till annan strand, tågresa till Sassari, akvarium.

IMG_6405.JPG

IMG_6402.JPG

IMG_6403.JPG

IMG_6401.JPG

IMG_7235.JPG

IMG_6735.JPG