Absolut förbjudet

IMG_6896.JPGVägen Cagliari-Alghero, Sardinien

“Vi tar nåt att äta på vägen bara.”
Varning bara på att tänka så. Men vi sa så och drog från Cagliari strax före lunchtid. Åttamånadersbarnet var i och för sig matat och fyraåringen uppiggad av glass. Men vi hade inte direkt någon plan.
Bara den vaga: Kanske stanna i en by intill motorvägen som omnämns som besöksvärd i guideboken, och hugga en panini på nåt hak.

Tyvärr pratade vi om nåt annat och svisch, där for vi förbi avfarten.

Vi omgrupperar parkerade i en åkerkant.
Alex drar sig till minnes en liten fiskeby han läst om där man eventuellt kan njuta av havets läckerheter. Lät fint även om man inte äter fisk (som smakar fisk). Knappar in byn på gpsen (som snart har slut på batteri och vi har ingen laddare i bilen) och drar iväg ut i obygden. Snirklar oss fram och skymtar snart fiskebyn på andra sidan en bro. En smal bro med en stor förbudsskylt på. Även med vår knackiga italienska är budskapet ganska tydligt: här får man inte köra.
Absolut förbjudet är det till och med. För alla motorfordon.
Det är en sån skylt som alla vettiga människor vänder vid. Och tänker: jaha, då får vi hitta nåt annat. (Det fanns en annan väg till byn men omvägen var kanske fyra mil och klockan var över 14.) (Det är alltså lunch vi letar efter.)
Så vi hittar ny by i guideboken. Ännu lite längre bort i obygden och ännu lite längre från vår egentliga resrutt.
Vägen snirklar och krokar över kullar och dalar. Vi når fram. Ser lovande ut, ganska många hus och skyltar om hotell och andra verksamheter. (Hopp om mat!)
Irrar runt lite på folktomma gator. Frågar en promenerande man om “Centro?” “Mangiare?”
Han beklagar. Nä. Nu är det höst. Allt är nog stängt.
I fiskebyn däremot (ni minns, den med bron), där finns det nog restaurang.
Bron då? undrar vi.
Den funkar fint! Säger han. Smal, man måste kolla att man inte får möte.
Men skylten? Det var ju förbjudet?
Han ser oförstående ut.
Jag är hemskt ledsen att allt är stängt här, säger han igen. Ber om ursäkt å hela Sardiniens vägnar. Det är ju höst för oss även om det är sommar för er.
Ni kan kolla restaurangen vid infarten, men jag tror inte de har öppet.

Som tur var hade han fel om det. Vi ramlade in strax innan köket stängde och humöret dippade och fick god pasta och fantastisk utsikt.

Vi frågar servitören om bron till fiskebyn.
Där kör jag både morgon och kväll, säger han. Det tar ju en timme längre att köra runt. Det är inte förbjudet. Bara lite smalt. Se er för så ni inte får möte.
Så det slutar med att vi passerar bron ändå. Skylten står kvar. Men absolut förbjudet betyder tydligen nåt annat på italienska.

IMG_6383.JPGIMG_6382.JPGIMG_6384.JPG